Tanti Olimpia

Pe tanti Olimpia am cunoscut-o acum aproximativ trei ani. Locuia într-o cămaruță joasă și insalubră.  Bordeiul fusese deconectat de la rețeaua de alimentare cu energie electrică  și serile aveau culoarea lumânărilor. Fumul din încăpere se strecura afară prin ușa crăpată și prin golul de deasupra ei. Soba producătoare de mult fum și puțină caldură era și ea crăpată și înfundată. Patul pe care dormea era aproape la fel de denivelat ca spatele unei cămile cu cocoașe. Pardoseala era de pământ  asezonat  cu bucăți de linoleum decolorat.

Într-o noapte friguroasă a băgat plapuma veche pe foc. Funinginea de pe horn s-a aprins iar coșul de fum a devenit o torță. Din fericire a putut fi stins, cu oțet.

Între timp s-au petrecut multe. Nenea Oncea i-a curațat soba și i-a pus ușă (la sobă). Tot el ajutat de  încă cineva a spalat pereții de funingine, a văruit și a măturat  bordeiul.

Acum locuiește într-o cămăruță joasă și insalubră.  Bordeiul este conectat  la rețeaua de alimentare cu energie electrică și serile au culoarea unui bec economic. Fumul (mai puțin) din încăpere se strecoară afară prin ușa crăpată și prin golul de deasupra ei. Soba producătoare de mult fum și puțină caldură este crăpată și înfundată. Patul pe care doarme este aproape la fel de denivelat ca spatele unei cămile cu cocoașe. Pardoseala este de pământ  asezonat cu bucăți de linoleum decolorat.

Update: Totul s-a shimbat. Cămăruța a suferit modificări structurale si estetice majore. Soba a fost reconstruită. Fumul își urmează cursul firesc din sobă direct afară. Ușa are vizor. Patul a fost schimbat. Pardoseala este betonată si acoperită cu linoleum. O mână de oameni cu suflet mare au schimbat totul.

Un gând despre &8222;Tanti Olimpia&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s